Juli 2020

Het gaat goed met de boot. Het isoleren gaat snel. En na de fase dat het er binnen uitziet als een ruimteschip komt er een hele timmerfabriek aan boord. Een pallet met balken teak wordt omgetoverd tot mooie latjes die ons bed een gezellige, klassieke uitstraling geven.

Het is een hele metamorfose in een behoorlijk korte tijd. Het begint nu echt een beetje op het knusse huisje te lijken waarmee we straks op avontuur gaan.

De binnenverlichting is erg bepalend voor het uiterlijk en de gezelligheid van de boot, maar kan ook heel bepalend zijn voor het stroomverbruik. Dus willen we dat alles led wordt. We willen ook een paar tweekleurenlampjes, om tijdens het nachtzeilen even een kopje thee te maken of te kunnen plassen zonder meteen weer aan het donker te moeten wennen. Dit blijkt echter heel lastig, dus besluiten we na een hele zoektocht om zelf de armaturen van de lampjes aan te passen zodat de tweekleurenledlampen in de armaturen passen die we mooi vinden. Dus wordt er op de eettafel geplakt, geknipt en gesoldeerd. Met twee 6 volt batterijen testen we het resultaat en het werkt!

Robin stopt even met werken, we moeten zoveel aan het huis doen en de boot is ook nog niet af, dus even alle hens aan dek. Hij moet er wel erg aan wennen, maar we krijgen veel werk verzet. Het huis raakt langzaam verkoopklaar, we worden graag geziene gasten bij de kringloopwinkel en brengen ook nog een hoop naar Piet en Els.

Samen kunnen we ook weer een hoop monteren. Zo zit nu echt ál het beslag op het dek, ook de laatste dingen voor de buiskap. De windvaan terugmonteren was een hele klus. De bouten waren berekend op een veel dikkere spiegel dan onze 4mm staal en dat zat een beetje geknutseld. Na een middag draad snijden op de dikke bouten, zit het nu heel netjes. Ook de werf monteert flink door. We hebben ons roer terug en de uitlaat zit op zijn plek. De uitlaat hebben we een tijd geleden bedacht. Er zit een afsluiter in, zodat we op koersen waarin we veel water op de spiegel krijgen ervoor kunnen zorgen dat er geen water in de motor komt.

Naast de grote zonnepanelen op het voordek, hebben we ook twee kleine, richtbare zonnepanelen op de reling. Blijkbaar leveren richtbare panelen significant meer op. Hiervoor hebben we connectoren gekocht en zeewaterbestendig aluminium plaatjes laten maken. Zo zijn ze straks met heel zwaar weer wegneembaar.

Nu er zo goed geïsoleerd is, is het ook zaak om voldoende verse lucht binnen te kunnen krijgen. We monteren een echte luchthapper op het voordek. Het was een hele speurtocht naar een luchthapper in de gewenste maat die wegneembaar is. Want op deze plek is het tijdens het zeilen nogal een schotenvanger. Uiteindelijk slagen we bij toplicht. De werf maakt er een mooie teak ring onder, zodat hij mooi rechtop staat. Nog zo’n ding van ons wensenlijstje, de SSB radio. Die komt ook met allerlei wensen en eisen wat betreft de montage. De antennetuner heeft in elk geval een plekje gevonden in de bakskist.

Vers water aan boord is meer dan een luxe. Dus pakken we het drinkwatersysteem aan. We hebben twee tanks, waarvan er maar één een inspectieluik heeft, dus dat pakken we aan. De totale capaciteit vinden we ook een beetje krap dus kochten we vorig jaar een tweedehands watermaker. Deze blijkt echter heel onhandig qua afmetingen te zijn in ons kleine bootje. Dus zetten we hem na een grondige schoonmaakbeurt weer op marktplaats. Hij is zó weg. Een nieuwe is ook zó besteld, maar dan gaat het mis. Er blijkt plotseling een stormloop op watermakers te zijn en het exemplaar dat wij gekocht en betaald hebben, is ook aan iemand anders verkocht. Een vervangend exemplaar moet uit Italië komen en die levertijden zijn op het moment heel erg onvoorspelbaar. Na wat druk van de winkel en de importeur komt hij met het vliegtuig en gaan we hem zelf met de auto in Almere ophalen. Iedereen slaakt een zucht van verlichting als hij veilig in de achterbak van onze auto zit.