Wachten op het weer

Aangekomen in Lagos werken we een dag heel hard om de oversteek naar Madeira voor te bereiden. Boodschappen gedaan, diesel getankt en eindeloos naar het weerbericht gekeken… We twijfelen enorm of het verstandig is. Het weergat is eigenlijk wel erg precies pas en we hebben geen updates van de weerkaarten onderweg. Dus als het front eerder komt dan nu voorspeld is, dan merken we dat pas als we erin zitten. Geen fijn vooruitzicht. Uiteindelijk hakken we de knoop door op de ochtend van ons geplande vertrek. We gaan niet. Een hele lastige keuze, want als het volgende gat op zich laat wachten, dan kan het zijn dat de vakantiegangers op de Canarische Eilanden zich zonder ons moeten vermaken.

Hoewel we altijd heel duidelijk geweest zijn dat zeilen zich lastig laat plannen, is het ook voor ons moeilijk te accepteren als de planning dan in de soep loopt. Aan de andere kant, is een beetje een succeservaring op de oversteek naar Madeira of de Canarische Eilanden wel heel gewenst. Die oversteek voelt namelijk als generale repetitie voor de oversteek van de Atlantische Oceaan. We storten ons dus op de kluslijst om ervoor te zorgen dat we in elk geval klaar zijn voor het volgende gat.

We kopen een simkaartje voor de satelliettelefoon en hannesen met de SSB radio.  Het werkt allebei maar matig. Om weerberichten met de satelliettelefoon binnen te kunnen halen, moet je hem configureren als inbel verbinding. Dat werkt op zich, maar je computer mag dan helemaal niks anders meer vragen qua data. Doet hij dat wel, dan is de verbinding meteen overbelast. Onze SSB ontvangt prima, maar zendt voor geen meter. Uiteindelijk krijgen we wel werkend dat we de weerfax en de navtex kunnen ontvangen via de SSB en een app op de tablet. Dat is vast iets!

Er is gelukkig ook tijd voor leuke dingen. We maken een paar hele mooie wandelingen langs de hoge kusten, de grotten en bij Alvor. Daar zien we zelfs flamingo’s! Op het strand liggen overal hele mooie schelpen. Sietske neemt alleen kleintjes mee, want Robin is bang dat anders de hele boot vol schelpen ligt als we hier weer weg gaan. Lagos is een gezellig, maar redelijk toeristisch dorp. We vinden er wel veel leuke plekjes. Onze favoriet is de hamburgerbar Illicit. Daar komen we geheel onverwacht Sietskes neefje Sam tegen. Die is op vakantie en komt een biertje drinken bij ons aan boord.

We zijn niet de enige Nederlanders die hier op beter weer wachten. De Come Di en de Alani, die we eerder in Figueira da Foz ontmoetten, ’t Zeepaard en de Make My Day liggen ook in Lagos en de Senang in Portimão. Daarmee hebben we nog wat gezellige avonden. Een goede afleiding, want ondertussen is duidelijk dat we de vakantiegangers op Tenerife gaan missen. Meteen een goede les, pas wat boeken als we zeker weten dat we ergens op tijd kunnen zijn.

Met kerst op komst verschijnt er eíndelijk een acceptabel weergat. Midden in de kerstdrukte doen we ook onze oversteekboodschappen. Op eerste kerstdag hebben we een samenzijn met alle Nederlandse boten, waar iedereen tien pubquizvragen meeneemt. Heel leuk en gezellig! Op tweede kerstdag doen we de laatste voorbereidingen en zwaaien we de Come Di uit. Die gaan richting Tenerife. Een dag later proppen we Puffin nog helemaal vol diesel en dan gaan wij ook.