Langs de hoek van Europa

Het blijkt maar weer dat het zeilend reizen zich moeilijk laat plannen. Vanuit Aveiro wilden we oversteken naar Madeira, maar het weer werkt niet echt mee. Daarnaast liggen we in Aveiro niet heel lekker en is de douche indrukwekkend smerig. Als de plaatselijke wasmachine dan ook nog meer dan zes (!) uur over één was doet, hakken we de knoop door. We varen naar Figueira da Foz, dé badplaats van Noord Portugal.

In het eerste ochtendlicht scheuren we de rivier af. Traditionele vissers zijn in hun mooie boten langs de oevers aan het werk. Waar de rivier de zee in stroomt, is het even een flinke klotsbak. In Figueira da Foz is de douche warm en schoon, een echte traktatie. Hij kan ook lekker hard, tot standje overstroming (en dan ook vrij letterlijk…).

In Figueira da Foz beginnen we weer aan onze voorbereidingslijst. We struinen het hele dorp af naar een litzekabel voor de SSB radio, helaas zonder succes. Wel vinden we op onze omzwervingen een Indonesische winkel. Die plunderen we, de verkoopster is helemaal verbaasd dat we haar producten kennen. Een deel van de handelswaar komt dan ook uit Nederland.

We bezoeken met de trein studenten- en voormalig hoofdstad Coimbra. Het is een mooie, oude stad met héle steile straatjes en een bijzondere bibliotheek. In de trein terug ontvangen we een berichtje of we een biertje komen drinken bij de Alani samen met de bemanning van de Come Di. Dat mondt uit in een hele gezellige, ietwat bonte avond. De dag erna is iedereen een tikkeltje brak en delen we een taxi om de boodschappen op de haven te laten bezorgen. Met drie boten samen is dat een mooie optie.

De weergaten blijven steeds net te klein om ontspannen naar Madeira over te steken. Dus kiezen we ervoor om naar de Algarve te varen, dan is de afstand kleiner en daarmee het benodigde gat dus korter. Drie dagen en twee nachten varen we zuidwaarts. Het is veel motoren en we maken alle diesel die we nog reserve hadden op. We vinden het jammer om een aantal leuke plekken over te moeten slaan, maar als we de geplande ontmoetingen op Tenerife willen halen, moeten we het tempo wat opschroeven.

Het is indrukwekkend om langs Kaap Sint Vincent te zeilen. De meest zuidwestelijke punt van Europa. De vuurtoren zien we ’s nachts al van verre en in het eerste ochtendlicht gaan we de hoek om. Langs de krijtrotsen van de Algarve zeilen we, begeleid door dolfijnen, naar Lagos.