De eerste dagen

We zijn vertrokken, maar hebben nog een laatste klus in Nederland gepland staan en dus is de eerste echte bestemming Middelharnis.

Vanuit IJmuiden voeren we naar Scheveningen, waar we een visje bij Simonis gingen eten en uiteraard rollend terug naar de boot gingen. Vanuit daar met het eerste daglicht naar het zuiden om met hoog water het Slijkgat door te kunnen naar Middelharnis. In Middelharnis hebben we een afspraak bij Neutmast.

Neutmast maakte nieuwe stagen voor ons en nu draaien ze de boel nog een beetje aan. Ook hebben we last van een “schudmast”. Als we in de haven liggen, begint bij specifieke windsnelheden en richtingen de mast te dansen tussen de verstagingen, wat binnen een heel irritant geluid oplevert. We hebben van alles geprobeerd, maar niks lijkt te helpen. Neutmast adviseert om een extra oog voorop de mast te maken, zodat we een soort wegneembare babystag hebben die we handmatig op spanning kunnen zetten om de mast nog extra te fixeren. We hopen dat het helpt.

Vanuit daar varen we naar Hellevoetsluis. We halen wat verse voorraden en vullen vooral de drogisterijartikelen nog wat aan met onze favoriete producten. We ruimen de boot nog een keer op en ontdekken daarbij waarom we steeds een beetje water in de bilge hadden. Na wat contact met Rexwinkel verlengen we de beluchtingsslang van de schroefasdoorvoer, zodat deze ook als we heel schuin gaan goed boven water blijft.

We vieren Sietske’s verjaardag op het Haringvliet met een avontuur met onze antieke bijboot. Hij doet het gelukkig nog prima en met de kitesurfpomp die we kochten, is het oppompen ook een fluitje van een cent. We bereiden de boot voor, want we gaan Nederland achter ons laten!