We kochten de Puffin met een goed grootzeil en een hele mooie high aspectfok op een furlex. Daarnaast was er nog een spinnaker, een stormfok, een oudere genua en een gewone fok. Die laatste twee hebben we opgevaren in ons eerste seizoen met de boot. We wilden dus sowieso onze voorzeilen aanvullen. Toen in windkracht zeven de furlex niet meer in wilde rollen (bleek wel te repareren later), hebben we besloten om de voorzeilen op leuvers te gaan varen. Er zijn een nieuwe genua en een werkfok gemaakt door Van Vliet zeilen in Middelharnis. We hebben nu:
Grootzeil met vier riffen
110% genua
80% werkfok
Stormfok
Spinnaker
Als er niet genoeg wind is, dan kunnen we de Yanmar 3GM30 gebruiken. Standaard hebben we een 80l tank aan boord. Voor lange oversteken nemen we reservediesel mee in Scepter jerrycans. Voor de reis hebben we een omschakelbaar racor dieselfilter gemonteerd.
De stroom aan boord wordt verzorgd door de silentwind windmolen en vier zonnepanelen. Twee grote panelen voor de mast en twee kleinere panelen aan de reling. Ook zit er een dynamo op de motor. We monitoren het verbruik straks met twee accumonitoren.
Over de watermaker hebben we lang getwijfeld. Het is een duur ding en over de betrouwbaarheid wordt heel wisselend gedacht. Ook moet er een geschikte plek in de boot gevonden worden om hem te monteren. Het doorslaggevende argument kwam voor ons uiteindelijk op de toerzeilers vertrekkersdag waar iemand opmerkte dat het drinkwater op de eilanden in de Pacific steeds schaarser wordt. Hoe verantwoord is het dan om flink te bunkeren op deze eilanden om ons water aan te vullen? We hebben de watermaker gekozen aan de hand van de hoogste wateropbrengst per stroomverbruik, geluidsniveau, de degelijkheid van de constructie en of er zo wijdverbreid mogelijk onderdelen te krijgen zijn.
We navigeren in Nederland het liefst op papieren kaarten. Volgens ons geeft dat het meeste overzicht. Daarnaast gebruiken we een plotter en een laptop. We gaan op reis wel merken wat we dan het prettigst vinden. Een radar is ook aan boord (kochten we met het schip mee). We hebben een reserve GPS in een blikje en een sextant. Er is een AIS transponder aan boord en in de marifoon zit een AIS ontvanger. Voor onze zichtbaarheid bij de beroepsvaart hebben we een actieve radarreflector geïnstalleerd.
Communiceren doen we met een ingebouwde DSC marifoon. Daarnaast hebben we een handheld marifoon. Voor de lange afstanden hebben we een SSB radio met Pactor modem. En voor nood hebben we een satelliet telefoon overgekocht van mensen wiens zeilreis er al op zat. Om al deze spullen aan boord te mogen hebben, heeft Sietske Marcom-A gehaald bij de zeevaartschool Enkhuizen.