Opgesloten in de tropen

Hoera, visite! Al zijn het dan de GGD arts en zijn assistente die ons op corona komen  testen, het is toch leuk om weer eens in levende lijve met iemand contact te hebben. De testen zijn gelukkig negatief en we mogen uit quarantaine.

Na twee weken spelletjes, lezen, computeren, films kijken en het openbare leven bestuderen vanaf ons balkon, voelt naar buiten gaan echt heel raar. Alsof we iets doen wat niet mag.

Er staat een auto voor ons klaar, die heeft een kleine gebruiksaanwijzing en wat “Saban Kisses”, maar hij doet het prima. We rijden over de enige weg op het eiland naar het gezondheidscentrum. De rit doet een beetje aan een achtbaan denken. Bij het gezondheidscentrum krijgen we voor het eerst in zeven maanden weer een hand! Na een rondleiding, wat papierwerk en een lokale lunch gaan we op verkenningstocht. We rijden naar de haven, waar we een praatje maken bij de Saba Conservation Foundation. Daar kan Sietske misschien vrijwilligerswerk gaan doen. We gaan ook langs bij de duikshop en daarna rijden we door naar het vliegveld om te zwemmen. Daar is een afgedamd stukje en het voelt meteen alsof we in een aquarium zwemmen. Heel vet!

In het weekend verkennen we het eiland verder en maken we onze eerste duiken. Het duiken is even wennen, want we hebben allerlei nieuwe spullen, maar uiteindelijk komt het goed en het onderwaterleven is echt heel bijzonder. We zien meteen veel schildpadden en een verpleegstershaai.

 

Dan gaat Robin aan het werk. Hij komt in de lokale krant en wordt vanaf dan ook op veel plekken met “hey doc” begroet. We maken een afspraak bij de IND om ons op het eiland in te schrijven, maar blijken daar onze trouwakte voor nodig te hebben. Sietske gaat erachteraan en uiteindelijk is er een vriendelijke ambtenaar bij de gemeente Vlaardingen die wel een kopie wil mailen, omdat ze begrijpt dat de post niet zo’n snelle optie zou zijn.

Er valt nog veel te ontdekken op het eiland en de manier van werken is voor Robin ook nog wennen. Sietske vraagt rond voor vrijwilligerswerk en schrijft zich in voor een cursus rescue diver. We landen langzaam een beetje in het nieuwe ritme.