Kerststress

Hoewel we met enige regelmaat heimwee hebben naar bepaalde aspecten van Nederland (hier schimmelt alles en je bent nergens anoniem), zijn we opnieuw heel blij dat we op Saba zijn als er in Nederland een nog strengere set coronamaatregelen van kracht wordt. Onze kerstpuzzel was dit jaar in Nederland helemaal onmogelijk geworden.

Kerststress kennen we ook op Saba. Op 23 december komt de boodschappenboot (komt normaal elke woensdag) en daarna heeft de boot vakantie tot 6 januari. Alle verswaren (zuivel, groente en fruit) komen met die boot en moet je eigenlijk op woensdag kopen. Hamsteren dus, maar dat wil iedereen. Gecombineerd met een heel eiland dat kerstinkopen wil doen in drie mini supermarktjes, is het voor Sietske een lange woensdagmiddag. Maar de koelkast zit propvol.

Op eerste kerstdag zijn we uitgenodigd voor een potluck diner bij El Momo, een superschattig hotel waar Sietske ook een paar dagen geklust heeft. Daar brengt iedereen iets mee. Robin heeft een enorme ham gekregen als kerstpakket en doneert die aan het feest. Sietske heeft beloofd om een cocktail te maken en dus slaan we een paar liter tequila en ananassap in om Tequila Sunrise cocktails voor bij de zonsondergang te maken.

Het hotel heeft een zwembad en al snel zijn Robin en Sietske getransformeerd tot badjuf en -meester. Kunnen wij lekker zwemmen met alle aanwezige kinderen en de ouders kunnen hun nette kleren aanhouden. Het wordt een dol feest en de volgende ochtend vervloeken we de wekker dan ook, maar Sietske moet er echt uit. Ze heeft afgesproken om de North Coast Trail te gaan lopen.

De North Coast Trail is een wandelpad aan de onbewoonde kant van het eiland en kan alleen met een gids gelopen worden vanwege landverschuivingen en een heel onduidelijk pad. Het is een prachtig pad met soms adembenemende uitzichten, maar wel heel stevig klimmen en klauteren. ’s Middags gaan we samen naar Well’s Bay om te snorkelen. Als we er eenmaal zijn, twijfelen we een beetje vanwege de toch wel hoge golven. Gelukkig had GGD arts Koen met zijn gezin hetzelfde plan en gezamenlijk durven we het wel aan. We zien weer veel leuke dingen, zoals een mini verpleegstershaai, veel roggen en een schildpad.

 

Een dag later gaan we snorkelen bij Tent Bay. We zijn met een flinke groep (voornamelijk) Nederlandse jonge mensen en iedereen heeft wat eten en drinken mee. Onder leiding van local Peter zwemmen we de zee op naar het rif. Superleuk, we zien onder andere meerdere schildpadden zwemmen. Dan zien we ook een rifhaai, ook leuk om te zien! Na een tijdje blijkt deze rifhaai wel erg in ons geïnteresseerd en besluiten we om als groep terug te zwemmen terwijl we de haai goed in de gaten houden. We zijn er wel van onder de indruk, maar het was wel een hele gezellige middag en weer een sterk verhaal.