Een extra bemanningslid

In Viano do Castello stapt Laura aan boord. Sietske kent haar van de zeilkampen bij Zeilvereniging Waterland. Het is een heel gezellig weerzien. Om te acclimatiseren gaan we eerst een dagje wandelen van Afife naar Areosa. We bewonderen de heftigheid van de brekende golven op de rotsige kust. Laura neemt het halve stenenpad mee.

Een dag later vertrekken we richting Povoa de Varzim. Er is heel weinig wind, maar een fantastisch lange deining. Het is voor Laura de eerste keer op zee, maar het gaat heel goed. Povoa de Varzim is een hele makkelijke en moderne haven, helaas is het er wel ongeveer uitgestorven. We blijven er niet lang, want we willen richting Leixoes om Porto te bezoeken. Dat is maar een klein stukje varen, maar als we wakker worden, zien we het eind van de steiger niet eens. Gelukkig trekt de mist tegen de middag op en we zeilen naar Leixoes. De haven wordt gebaggerd, dus manoeuvreren we onszelf om het Belgische baggerschip de jachthaven in. ’s Avonds gaan we cocktails drinken in een piratenbar, dat was één van de vakantiedoelen van Laura.

De dagen erna gaan we surfen, bezoeken we Porto en knipt Laura Robins haar. Vanuit Leixoes varen we naar Aveiro. Dat is een flinke dagtocht. Dan is een extra bemanningslid wel handig. Er zit zó een rif in en die is er ook zó weer uit met een extra handje. Op de rivier richting Aveiro komen we een Nederlands vrachtschip tegen. De hele bemanning staat naar dat kleine zeilbootje te zwaaien. Later sturen ze nog een berichtje via Instagram, echt heel erg leuk. Met geknepen billen varen we onder de 18 meter hoge stroomkabels door en leggen we aan op de stromende rivier.

Op Laura’s laatste volle dag op de Puffin krijgen we nog een yogales, wandelen we door het dorp en over de zoutwinningsvelden en gaan we ’s avonds uit eten. We zwaaien haar uit op het station van Aveiro en als we terug op de boot zijn, moeten we allebei weer even wennen om zo met zijn tweeën te zijn.