Een advent op slippers

Als heel Nederland Sinterklaas viert, wordt hier een heel ander feest gevierd: Saba Day Weekend. Ooit ontstaan als dag waarop het ontstaan van vlag, wapen en volkslied van Saba gevierd werd, is het nu een heel weekend feest. Vrijdag is het officiële gedeelte, op zaterdag onder andere de grote viswedstrijd en op zondag is er dan nog een touwtrekcompetitie tussen de dorpen. Alles vergezeld van veel eten (met name barbecue en frituur) en oorverdovende muziek. De scholen en overheidsgebouwen zijn zelfs op maandag nog dicht zodat iedereen kan bijkomen.

Het is een hele gezellige bedoening. Robin heeft dienst en we verwachtte topdrukte, maar dat valt uiteindelijk mee. Op zaterdag helpt Sietske ook nog mee als vrijwilliger bij de Sea to Scenery. Een hardlooprace waarin de deelnemers vanaf Cove Bay (op zeeniveau) over de weg naar Windwardside (400m boven zeeniveau) en vanaf daar over de trails naar Mount Scenery (887m boven zeeniveau) rennen/lopen. Wij vinden allebei aanmoedigen en de deelnemers van water voorzien ruim voldoende inspanning.

En er zit nog meer vrijwilligerswerk in de lucht. In de twee weken voor de kerstvakantie assisteert Sietske bij de knutselclub van de Childfocus. Daar komen kinderen vanaf de naschoolse opvang naartoe voor activiteiten. Sommige kinderen vinden het knutselen wel leuk, maar de meesten willen eigenlijk het liefste buitenspelen. Ook lukt het om een keer mee te gaan duiken bij de koraalkwekerijen van de Saba Conservation Foundation. Met een tandenborstel moet ze de draadjes waar de koraalfragmenten aanhangen poetsen. Een leuke ervaring, Sietske hoopt dat er nog vervolgduiken komen.